Predavanje dr. sc. Krešimira Peračkovića u Centru za proučavanje odnosa znanosti i religije; Zagreb, 10. 4. 2024.

Dr. sc. Krešimir Peračković održao je 10. 4. 2024. predavanje pod naslovom Virtualna stvarnost i (ili) stvarna virtualnost – Izazovi i rizici u sociološkoj perspektivi, u sklopu serije predavanja Razum vjeri koja organizira Centar za proučavanje odnosa znanosti i religije (CePOZiR) na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

i1

 

– CePOZiR: Virtualna stvarnost i (ili) stvarna virtualnost – Izazovi i rizici u sociološkoj perspektivi; Zagreb, 10. 4. 2024.

Iako se pojmovi virtualno i virtualnost od vremena pandemije COVID-a češće upotrebljavaju kako u znanstvenom i akademskom diskursu, tako i u medijskom prostoru te u svakodnevnom govoru, kroz predavanje se najprije željelo istaknuti da se ti pojmovi upotrebljavaju u sociološkoj teoriji i empiriji skoro već 40-ak godina. Stoga je najprije bilo prikazano izvorno značenje tih pojmova i transformacija tog značenja do danas a potom i pojava „moralne panike“ vezane uz porast vremena provedenog u virtualnom svijetu na štetu realnog, uz kritičko preispitivanje idealiziranja realnosti i patologiziranja virtualnosti. Na kraju su se razmatrale neke prednosti i nedostaci te rizici novih tehnologija koje nadvladavaju ograničenja fizičkog prostora i vremena iz razdoblja prije njihove masovne upotrebe.

Dr. sc. Krešimir Peračković