Konferencija “Historija Roma u Bosni i Hercegovini”; Sarajevo, 22. 2. 2024.

U Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu održana je 22. veljače 2024. u organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba Međunarodna naučna konferencija „Historija Roma u Bosni i Hercegovini“. Organizacijski odbor Konferencije činili su: dr. sc. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju, Sarajevo; dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Pilar, Zagreb; dr. sc. Sanja Gladanac-Petrović, Institut za historiju, Sarajevo; dr. sc. Danijel Vojak, Institut Pilar, Zagreb.Program konferencije | Knjiga sažetaka | Iz medija

i1
i2
i3
i4
i5
i6
i7

Foto: Institut za historiju, Sarajevo

Znanstveno vijeće Instituta Pilar na svojoj je 87. redovnoj sjednici, održanoj 10. listopada 2023. godine, dalo suglasnost za suorganizaciju Međunarodne naučne konferencije „Historija Roma u Bosni i Hercegovini“, a na 3. redovnoj sjednici 20. veljače 2024. godine dalo je suglasnost za sklapanje sporazuma o suradnji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i Instituta Pilar.

U uvodnom dijelu Konferencije dr. sc. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju i dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Pilar, potpisali su sporazum o suradnji.

Na Konferenciji je dr. sc. Danijel Vojak izlagao na temu „Položaj muslimanskih Roma (‘Bijelih Cigana’) na bosanskohercegovačkom području uoči Drugog svjetskog rata“ (zajedno s kolegicom Paulom Simon) i na temu „Mjesta masovnih zločina nad romskim stanovništvom na bosanskohercegovačkom području u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Zatim je moderirao prvom sesijom Konferencije “Historija Roma u osmanskom i austrougarskom razdoblju Bosne i Hercegovine“.

Iz medija

– Tuzlanski.ba: Vojak: Proučimo historiju Roma, ne kao odvojenu, nego kao dio naše, 22. 2. 2024.
– Newipe.net: Vojak: Proučimo povijest Roma, ne kao odvojenu, nego kao dio naše povijesti, 22. 2. 2024. 
– Startbih.ba: Vojak: Proučimo povijest Roma, ne kao odvojenu, nego kao dio naše povijesti, 22. 2. 2024.
– Vijesti.ba: Vojak: Proučimo historiju Roma, ne kao odvojenu, nego kao dio naše, 22.  2. 2024.
– Federalna.ba: Vojak: Proučimo historiju Roma, ne kao odvojenu, nego kao dio naše, 22. 2. 2024.
– Unsa.ba: Održana međunarodna naučna konferencija ‘Historija Roma u Bosni i Hercegovini’, 22. 2. 2024.
– Slobodna-bosna.ba: PRVI PUT NA AKADEMSKOM NIVOU O HISTORIJI ROMA U BiH: ‘Romi su uvijek bili oni drugi, ona manjina, zato tu imamo potrebu da proučimo njihovu povijest’, 22. 2. 2024.

 

i1

Program konferencije | Knjiga sažetaka

Dr. sc. Danijel Vojak