Inicijalni sastanak projekta Istraživanje noćnog života: realno i virtualno okruženje (REAL NIGHTS), 24. 1. 2024.

Inicijalni sastanak istraživačkog tima projekta Istraživanje noćnog života: realno i virtualno okruženje (REAL NIGHTS) održan je 24. siječnja 2024. Ovaj četverogodišnji znanstveni projekt financira se sredstvima Europske unije – NextGenerationEU. Voditeljica projekta je dr. sc. Renata Glavak Tkalić

i2
i3

Projekt Istraživanje noćnog života: realno i virtualno okruženje (REAL NIGHTS) ima dva cilja: utvrditi razmjere i obrasce uporabe sredstava ovisnosti u noćnim klubovima provedbom in situ istraživanja i testirati primjenjivost tehnologije virtualne stvarnosti (VR) u smanjenju šteta od rizičnih oblika ponašanja i povećanju dobrobiti dionika noćnog života provedbom eksperimentalnog istraživanja. U okviru sastanka raspravljeni su različiti pristupi metodologiji istraživanja i dogovoren je operativni plan projekta u skladu s radnim planom. U prvoj fazi projekta provest će se analiza dostupne literature u području istraživanja noćnog života te u području istraživanja VR intervencija. Paralelno će se izvršiti odabir, konstrukcija i prilagodba mjernih instrumenata za primjenu u istraživanju u noćnim klubovima te osmišljavanje dizajna intervencije za korištenje u VR sučelju. Dogovorene su i diseminacijske aktivnosti projekta te plan sljedećih radnih sastanaka istraživačkog tima.

Sastanku su prisustvovali svi članovi istraživačkog tima i to iz Instituta Pilar: dr. sc. Renata Glavak Tkalić (voditeljica), dr. sc. Ines Sučić, dr. sc. Anja Wertag, dr. sc. Josip Razum, dr. sc. Mara Šimunović i dr. sc. Katarina Perić te prof. dr. sc. Mike Vuolo (Department of Sociology, Ohio State University, SAD), dr. sc. Desirèe Colombo (Department of Basic and Clinical Psychology and Psychobiology, Jaume I University, Španjolska) i Lidija Vugrinec (Voditeljica Odjela Nacionalne informacijske jedinice na području droga i ponašajnih ovisnosti i poslove međunarodne suradnje, Služba za suzbijanje zlouporabe droga, Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Kako bi suradnici iz inozemstva mogli prisustvovati, sastanak je održan online.

Projekt REAL NIGHTS