Mr. sc. Mirko Petrić na Festivalu vizualne kulture Kombo, 27. 10. 2022.

Mr. sc. Mirko Petrić održao je 27. 10. 2022. predavanje s naslovom „Dobar dizajn i dobro društvo – jesu li mogući u dobu jedinstvenih pojedinačnosti?“ Predavanje je održano u dvorani „Razred“ u splitskom Domu mladih, u okviru Festivala vizualne kulture Kombo, koji organiziraju članovi/ce udruge studenata/ica dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.Program Kombo festivala

Mr. sc. Mirko Petrić na Festivalu vizualne kulture Kombo, 27. 10. 2022.Mr. sc. Mirko Petrić na Festivalu vizualne kulture Kombo, 27. 10. 2022.

Mr. sc. Mirko Petrić na Festivalu vizualne kulture Kombo, 27. 10. 2022.

Foto: Festival Kombo

U predavanju se uvodno raspravljalo o pojmu dobar dizajn, od početaka istoimenog pokreta u 1930-ima, do ekspanzije pojma nakon Drugog svjetskog rata. Naglasak je bio na kontekstualizaciji pojma, odnosno na povezivanju dizajna s pretpostavkama o tome što se u modernističkom kontekstu smatralo „dobrim društvom“. Suvremeni dizajneri/dizajnerice djeluju, pak, u uvjetima destandardizacije i deregulacije proizvodnog procesa, u kojima se uz inovaciju i tržišni uspjeh ne naglašava ono što je zajedničko i „dobro za društvo“, nego „jedinstvene pojedinačnosti“ (Reckwitz, 2017, 2021). Upravo one omogućuju uspjeh i odvajanje od društvenog prosjeka. Svrha predavanja bila je potaknuti raspravu o tome što dizajneri/dizajnerice i dizajnerski kolektivi mogu učiniti na poboljšanju vizualne i upotrebne komponente javnih prostora u kojima živimo, unatoč poteškoćama na koje u takvim pokušajima danas nailaze.

Mr. sc. Mirko Petrić

Područni centar Split