Dr. sc. Vinicije B. Lupis: “Armenski natpisi u 17. stoljeću u Splitu”, 18. 2. 2022.

U povodu objave znanstvenog rada dr. sc. Arsena Duplančića i dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Armenski natpisi u 17. stoljeću u Splitu” u Vjesniku za arheologiju i historiju dalmatinsku Slobodana Dalmacija u tiskanom izdanju od 18. veljače 2022. donosi prilog pod naslovom “SVILENA NIT: Nima Splita do Splita, znala je to i Armenija” a u online izdanju pod naslovom “Danas kad nemamo putničkih brodskih linija koje bi nas spajale sa svijetom dalje od Otranta, povijesna prisutnost Armenaca u Splitu svakako je mala povijesna senzacija”

Dr. sc. Vinicije B. Lupis: “Armenski natpisi u 17. stoljeću u Splitu”, 18. 2. 2022.Dr. sc. Vinicije B. Lupis: “Armenski natpisi u 17. stoljeću u Splitu”, 18. 2. 2022.

– Slobodna Dalmacija (online izdanje): Danas kad nemamo putničkih brodskih linija koje bi nas spajale sa svijetom dalje od Otranta, povijesna prisutnost Armenaca u Splitu svakako je mala povijesna senzacija, 17. 2. 2022.

Stalno propitivanje nacionalne baštine i njezino sustavno popisivanje i obrađivanje potrebno je kako bi se mogao pravovaljano sagledati hrvatski kulturni identitet, koji je sačinjen od brojnih utjecaja, a sadrži i komponentu armenske dijasporne kulturne baštine, kao fenomena jednog raseljenog naroda iznimno teškog povijesnog usuda. Splitski su natpisi potvrda kozmopolitizma trgovine koja se odvijala na hrvatskim područjima u 17. st. pa su tako u istoj grobnici zajedno s Armencima pokapani i Grci iz Epira – zaključuju autori

Dr. sc. Vinicije B. Lupis

Područni centar Dubrovnik