Objavljeno prvo kritičko izdanje knjige Ive Pilara JUŽNOSLAVENSKO PITANJE I SVJETSKI RAT

Kao druga knjiga Biblioteke PILAR u izdanju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Školske knjige objavljena je knjiga dr. Ive Pilara JUŽNOSLAVENSKO PITANJE I SVJETSKI RAT. Pregledan prikaz cjelokupnog problema u novom prijevodu i ujedno prvom kritičkom izdanje tog kapitalnog geopolitičkoga djela

Objavljeno prvo kritičko izdanje knjige Ive Pilara JUŽNOSLAVENSKO PITANJE I SVJETSKI RAT

Ivo Pilar
JUŽNOSLAVENSKO PITANJE I SVJETSKI RAT. Pregledan prikaz cjelokupnog problema
Biblioteka PILAR – Knjiga druga
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Školska knjiga
Zagreb, 2021. – 656 str.
ISBN: 978-953-8404-01-6 Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
ISBN: 978-953-0-60090-4 Školska knjiga

Predstavljenje knjige

Institut Pilar na Sajmu knjiga Interliber 2021., 9.-14. 11. 2021.
Svečana akademija u povodu 30. obljetnice Instituta Pilar, 26. 11. 2021.

O knjizi

Dr. Ivo Pilar (1874. – 1933.) bez ikakve dvojbe najlucidnije je pero hrvatske političke publicistike prve polovine dvadesetoga stoljeća. Pod pseudonimom L. v. Südland objavio je u Beču ratne 1918. godine djelo Die südslawische Frage und der Weltkrieg: Übersichtliche Darstellung des Gesamt-Problems / Južnoslavensko pitanje i svjetski rat: Pregledan prikaz cjelokupnoga problema. Knjiga je sintetski prikaz političke i vjersko-kulturne povijesti Hrvata, ali i drugih susjednih naroda – Grka/Bizantinaca, Vlaha, Romana/Talijana, Turaka, Mađara, Nijemaca i Srba – s naglaskom na geopolitičke, vjerske, sociološko-antropološke i etnopsihološke čimbenike koji presudno određuju hrvatsko-srpski spor i razgolićuju rusko-srpski imperijalizam u srednjoeuropskom i imaginarnom balkanskom prostoru. Iako je knjiga napisana još za postojanja Austro-Ugarske Monarhije njezine ideje daleko nadilaze monarhijski okvir dajući mu nov sadržaj i dublji smisao.

Pilarova je geopolitička vizija obuhvaćala zemlje i narode na uspravnici od Baltika i Jadrana do Crnoga mora s ciljem njihova organiziranja u „bedem protiv prodora ekspanzionistički pohlepnoga Orijenta“ („Treći Rim“). Zbog minucioznih političkih, etničkih, religijskih i nacionalnih raščlambi i geopolitičkih uvida koje je iznio u knjizi, Pilar je desetljećima prešućivan i neargumentirano napadan od političko-ideoloških protivnika koji su nastupali s pozicija „svesrpstva“ i jugoslavenstva. Unatoč svemu, činjenice su stale na njegovu stranu jer „imaju to neugodno svojstvo, da postoje i dalje bez obzira na to, da li ih se priznaje ili ne.“ (Pilar)

Pilarovo djelo Južnoslavensko pitanje i svjetski rat doživjelo je dosad dva zagrebačka prijevoda (1943./44. i 2018.) i dva ponovljena izdanja objavljena u Varaždinu (1990.) i Vinkovcima (2017.).

Novi prijevod i ujedno prvo kritičko izdanje ovoga kapitalnoga geopolitičkoga djela, koje je ostalo aktualno i stotinu godina nakon pojavljivanja u knjižarskim izlozima, objavljuje se u suradnji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba i Školske knjige.

30 godina Instituta Pilar