Povijest nogometnog kluba Gospić `91. – povodom sto godina profesionalnog nogometa u Gospiću

Povijest nogometnog kluba Gospić `91. - povodom sto godina profesionalnog nogometa u Gospiću

U razdoblju od 4. prosinca 2020. do 22. travnja 2022. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar provodi projekt „Povijest nogometnog kluba Gospić ´91 – povodom sto godina profesionalnog nogometa u Gospiću“. Voditelj projekta je dr. sc. Ivan Brlić

Povijest nogometnog kluba Gospić `91. – povodom sto godina profesionalnog nogometa u Gospiću

Svrha je projekta, kojeg je naručitelj NK Gospić ´91, znanstveno-istraživački istražiti i prikazati povijesni razvoj profesionalnog nogometa u Gospiću, sportu kojeg su obilježili brojni igrači, klubovi, nogometni stručnjaci, entuzijasti te sportski i kulturni djelatnici. Projekt o povijesti nogometa u Gospiću predstavljat će ne samo sportske uspjehe i neuspjehe, već će prikazati i određene društvene, kulturne i gospodarske promjene u ličkoj metropoli u kojoj su i nogometni klubovi imali višestruku ulogu.

Imajući navedeno u vidu cilj projekta jest znanstveno-popularna monografija koja u sebi objedinjuje turbulentnu sportsku prošlost grada, prikazujući time na zanimljiv način djelovanje brojnih osoba, važnih događaja i ponosnih trenutaka iz prošlosti jednog nogometnog kluba. Važnu ulogu na projektu imati će i gospićki nogometni stručnjaci koji će pomoći autoru u povijesnoj rekonstrukciji (oral history) brojnih izazovnih godina koje je živio i preživio Nogometni klub Gospić ´91.

Projekt je još jedna potvrda kvalitetne i uspješne suradnje Grada Gospića i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Gospić. Nakon monografije o Gradu Gospiću, Gackoj i dvotomnog zbornika o Lici na red je došao projekt koji se bavi bogatom sportskom povjesnicom grada Gospića. Projekt bi trebao završiti predstavljanjem monografije u travnju 2022. godine.

Područni centar Gospić