RURALIKA: Dovršen prvi krug terenskoga istraživanja (post)tranzicijskih procesa u Lici

U sklopu aktivnosti projekta HRZZ UIP-2019-04 RURALIKA, tijekom siječnja 2023. godine uspješno je dovršena prva dionica terenskog istraživanja (post)tranzicijskih procesa u Lici uz pomoć metode intervjua. Članovi projektnoga tima od svibnja do studenoga 2022. obavili su ukupno 115 intervjua sa sugovornicima na području regije Like i u drugim dijelovima Hrvatske, kamo su Ličani u proteklih pedeset godina tradicionalno odseljavali

RURALIKA: Dovršen prvi krug terenskoga istraživanja (post)tranzicijskih procesa u Lici
RURALIKA: Dovršen prvi krug terenskoga istraživanja (post)tranzicijskih procesa u Lici

– RURALIKA projekt: Dovršen prvi krug terenskoga istraživanja (post)tranzicijskih procesa u Lici

Obavljeni intervjui, koji su prema odluci istraživačkoga tima bili polustrukturirani, sačinjavali su više od stotinu sati snimljenoga materijala koji je bilo potrebno obraditi – transkribirati, kodirati, analizirati i interpretirati. Upravo je transkripcija intervjua jedna od ključnih dionica istraživanja jer tek po transkripciji istraživač može pristupiti kvalitativnoj analizi koristeći računalne softvere. U navedenome procesu uvelike su nam pomogli članovi projektnoga tima doc. dr. sc. Ivan Šulc i doc. dr. sc. Slaven Gašparović, mentori studentima, nastavnici na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Nataša Bokan, edukatorica studenata, profesorica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Oni su, uz pomoć modela stručne prakse Karijernog centra Prirodoslovno-matematičkog fakulteta vodili kolege studente i studentice, koji su prošli kroz proces istraživačkoga rada te su posebno radili na transkripciji intervjua, čime su omogućili članovima istraživačkog tima daljnji uspješan rad.

RURALIKA: Dovršen prvi krug terenskoga istraživanja (post)tranzicijskih procesa u Lici

Konkretno, na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar provedena je tijekom akademske godine 2021./2022. praksa za studente pod nazivom Kvalitativne metode obrade podataka i provedba istraživanja na terenu u sklopu RURALIKA projekta (HRZZ UIP-2019-04-3024). Stručna praksa na ovome projektu omogućuje suradnju sa studentima Geografskoga odsjeka, Biološkoga odsjeka i Geološkoga odsjeka PMF-a, nudeći im tako praksu i edukaciju u kvalitativnim metodama obrade podataka u ak. god. 2021./2022. Također im omogućuje usvajanje vještine rada i suradnje na znanstveno-istraživačkom projektu, čime se jača njihov potencijal za zapošljavanjem na tržištu rada po završetku studija.

RURALIKA: Dovršen prvi krug terenskoga istraživanja (post)tranzicijskih procesa u Lici

Valja istaknuti kako smo kroz suradnju s ukupno devet studenata i studentica došli do jedne nove dimenzije našega istraživanja, što nas posebno raduje. Naime, studenti na kraju procesa edukacije i transkribiranja moraju napisati vlastiti utisak o praktičnome radu koji su obavljali. Upravo su ti utisci potencijalni novi materijal za našu analizu. Studenti su na specifičan način doživjeli životne priče naših ispitanika. Te su priče često slične situacijama u kojima se studenti trenutno nalaze (odlazak iz ruralnih krajeva na studij, odvajanje od obitelji, promišljanje o ostanku/povratku, ne/mogućnost zaposlenja, bračno „tržište“ i sl.). Stoga su njihovi utisci u izvješćima koja su nam pisali vrijedan dodatni izvor koji bi se mogao analizirati u softveru za obradu kvalitativnih podataka.

U sljedećem polugodišnjem razdoblju istraživački tim RURALIKA projekta kreće u drugu etapu istraživanja, koja uključuje nacionalnu razinu. Nadamo se da ćemo i u ovoj akademskoj godini dobro surađivati sa studentima putem Karijernoga centra PMF-a, kako bismo uspješno diseminirali rezultate istraživanja ruralnih prostora Hrvatske.

Projekt RURALIKA