Znanstveno istraživanje o motivacijskim ciklusima migriranja mladih Hrvatske, 17. 12. 2022.

U sklopu projekta ZA-JEDNO.HR – zaJEDNO srce, jedna duša, jedna HRVATSKA sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, jedan od projektnih partnera, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, bavio se istraživanjem pod nazivom „Suvremeni motivacijski ciklusi migriranja mladih Hrvatske u kontekstu općih migracijskih procesa u Hrvatskoj – empirijska analiza“. Ciljevi istraživanja odnosili su se na multidisciplinarno i interdisciplinarno istraživanje temeljnih društvenih i motivacijskih čimbenika migriranja velikog broja mladih iz Hrvatske u zadnjem desetljeću

Dvije ankete

Kroz dvije ankete obuhvaćeno je ukupno oko 2000 ispitanika u dobi 18 do 40 godina starosti. U prvoj online anketi obuhvaćeno je novo punoljetno iseljeništvo (prva generacija) u dobi od 18 do 40 godina na području Europe. Mladi sudionici su odgovarali na pitanja o iseljavanju i dolasku u zemlju useljenja, namjeri povratka, situaciji u domovini, kontaktu s domovinom, društvenoj uključenosti u domovini i zemlji useljenja, vrijednosnim orijentacijama, identitetu, povjerenju u institucije, zadovoljstvu životom, kao i nekim sociodemografskim obilježjima. U drugoj online anketi obuhvaćene su mlade punoljetne osobe u dobi od 18 do 40 godina. Sudionici su odgovarali na pitanja o situaciji u Hrvatskoj, povjerenju u institucije, osobnoj situaciji, zadovoljstvu životom, vrijednosnim orijentacijama, identitetu, namjeri iseljavanja, uključenosti u društvo i politiku, kao i nekim sociodemografskim obilježjima.

Tri fokus grupe

Proces ispitivanja javnog mnijenja čiji rezultati su korišteni u istraživanju, osim anketa obuhvaćao je i provedbu tri fokus grupe. Prvu fokus grupu činili su mladi hrvatski iseljenici. Odgovarali su na pitanja vezana uz razloge iseljavanja, stanju u Hrvatskoj, iseljeničkoj mreži u zemlji useljenja i o načinu na koji su iselili te o osobnoj situaciji, integraciji u društvo u zemlji iseljenja, kao i o praksama održavanja hrvatskog identiteta te planovima za budućnost. U drugoj fokus grupi sudjelovali su mladi povratnici te su, kao i sudionici prve fokus grupe, odgovarali na pitanja o stanju u domovini, iskustvu života u zemlji iseljenja, razlogu povratka u domovinu, osobnoj trenutnoj situaciji u domovini, vlastitim doprinosom domovini, kao i planovima za budućnost. Treća fokus grupa uključivala je mlade u Hrvatskoj koji nemaju iskustvo iseljavanja te su i oni odgovarali na pitanja o stanju u domovini, o tome što misle ta motivira mlade za iseljavanje, osobnoj situaciji i životu u domovini, njihovim poznanstvima u inozemstvu, kao i vlastitom doprinosu domovini i planovima za budućnost.

Iz pitanja koja su postavljena sudionicima svih fokus grupa, moglo se zaključiti kako mladi dijele mišljenje oko razloga iseljavanja mladih pri čemu najčešće spominju političku situaciju i nepovoljne uvjete za zapošljavanje i napredovanje mladih.

Istraživački tim

Istraživački tim angažiran u ovom dijelu projekta činili su: Vlado Šakić (voditelj dionice), Antun Plenković, Nenad Pokos, Stanko Rihtar i Katarina Perić Pavišić. Istraživanje u sklopu ove dionice provedeno je u razdoblju od travnja 2021. do rujna 2022. godine, a ispitivanje javnog mnijenja kroz ankete provedeno je početkom 2021. godine.

Partnerske institucije

Nositelj projekta je Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“, a u izvedbi projekta sudjeluje niz partnerskih institucija: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Institut za migracije i narodnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište, Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Udruga iseljenika, povratnika i useljenika, Hrvatska uzdanica – udruga za promicanje domoljublja, Matica hrvatska, Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Vitez i Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Zagreb.

Znanstveno istraživanje o motivacijskim ciklusima migriranja mladih Hrvatske, 17. 12. 2022.

Projekt „zaJEDNO srce, jedna duša, jedna HRVATSKA“