Dr. sc. Sandra Cvikić: Suvremeno izbjeglištvo postalo način života za gotovo 100 milijuna osoba, 28. 12. 2022.

Glas Slavonije u tiskanom i online izdanju 28. prosinca 2022. objavljuje razgovor Tomislava Prusine s dr. sc. Sandrom Cvikić pod naslovom “Suvremeno izbjeglištvo postalo način života za gotovo 100 milijuna osoba”

– Glas Slavonije: KAKO ĆE ULAZAK U SCHENGEN UTJECATI NA MIGRACIJE Suvremeno izbjeglištvo postalo način života za gotovo 100 milijuna osoba, 28. 12. 2022.

Sandra Cvikić, znanstvenica s Instituta “Ivo Pilar”, tvrdi da je pitanje izbjeglištva ne samo gorući društveno-politički problem nego je suvremeno izbjeglištvo postalo način života za gotovo 100 milijuna raseljenih osoba, što je presedan u ljudskoj povijesti. “Izbjeglištvo kao način življenja iz godine u godinu postaje sve kompleksnije jer je praksa pokazala kako izbjeglice dugi niz godina provode kako u ilegalnom tako i u legalnom statusu pod međunarodnom zaštitom. I jedni i drugi su osobe bez državljanstva, dok samo manji broj ostvaruje zakonom zajamčena građanska i ljudska prava u zemljama privremenog boravka i zaštite ili zemljama tranzita”… >>>

Dr. sc. Sandra Cvikić

Područni centar Vukovar