Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić i ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac na simpoziju o 120 godina HKD Napredak u Sarajevu, 22.-24. 9. 2022.

U Sarajevu je od 22. do 24. rujna 2022. održan međunarodni znanstveno-stručni simpozij u povodu 120. obljetnice utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Izlaganja na simpoziju bila su posvećena kulturi i identitetu Hrvata u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na rad i djelovanje HKD Napredak. O ulozi Napretkovih podružnica u hrvatskom iseljeništvu govorila je dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić iz Instituta Pilar, a u radu simpozija sudjelovao je i ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac

Dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić i ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac na simpoziju o 120 godina HKD Napredak u Sarajevu, 22.-24. 9. 2022.

Društvo je 1902. osnovano, 1949. raspušteno, a 1990. obnovljeno. Uvijek u službi čovjeka, Napredak je stipendirao naraštaje intelektualaca, uključujući i dvojicu nobelovaca (Ivo Andrić, Vladimir Prelog), a preko svojih publikacija i podružnica u BiH i izvan nje (Hrvatska, hrvatsko iseljenistvo) već 120 godina njeguje i promiče nacionalni i kulturni identitet bosansko-hercegovačkih Hrvata.

O ulozi Napretkovih podružnica u hrvatskom iseljeništvu govorila je dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić iz Instituta Pilar, a u radu simpozija sudjelovao je i ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac. Govorio je o djelovanju dr. Ive Pilara u formativnom razdoblju HKD Napredak, a Napretkovu predsjedniku dr. sc. Nikoli Čiči poklonio je primjerak hrvatskoga prijevoda Pilarova djela o južnoslavenskom pitanju u nakladi Instituta i Školske knjige. U čast Napretkove 120. obljetnice priređena je i svečana akademija u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Prikazan je kratki dokumentarni film o HKD Napredak i izveden prigodni glazbeni program.

Iz medija

– HKD Napredak: Znanstvenim simpozijem HKD “Napredak” slavi 120 godina kulturnog i prosvjetiteljskog rada, 22. 9. 2022.
– HKD Napredak: U Sarajevu održana Svečana akademija povodom 120 godina utemeljenja HKD Napredak, 23. 9. 2022.