Dr. sc. Nenad Pokos: U popisu stanovništva došlo je do zbrke zbog dva pitanja, 28. 9. 2022.

Dr. sc. Nenad Pokos gostovao je 28. rujna 2022. u N1 studiju uživo i komentirao rezultate popisa stanovništva u Hrvatskoj, a Jutarnji list od 28. rujna 2022. objavljuje komentar u prilogu Ivanke Tome pod naslovom “Popis kojem nitko ne vjeruje”

– N1: Demograf: U popisu stanovništva došlo je do zbrke zbog dva pitanja, 28. 9. 2022.

“Kada su podaci objavljeni, prve sam vijesti čuo u automobilu na radiju. Došao sam kući, nazvao me jedan novinar i pitao što je po meni najveće iznenađenje. Po meni je to pad udjela katolika. Da će se smanjiti ispod 80 posto, to nitko nije očekivao. Bio sam zapanjen i porastom ostalih kršćana. Tko su oni? Nisu to mormoni i Jehovini svjedoci. Zajedno s tim novinarom odgonetnuo sam da u prezentaciji Državnog zavoda za statistiku postoji jedna fusnota, u kojoj sitnim slovima piše da među ostalim kršćanima, 87,3 posto njih se izjasnilo pripadnicima Katoličke crkve na pitanje o pripadnosti svjetskoj zajednici. Zato i imamo ovaj nerealan pad broja katolika”, rekao je.

Kako navodi, u DZS-u glavni koordinator za popis kaže da se ti podaci ne smiju i ne mogu upariti. “Tu je došlo do zbrke zbog dva pitanja. Ako je prvo pitanje bilo vjera, mnogi koji su se samopopisali mislili su da na prvo pitanje moraju napisati samo ‘vjernik’, pa se na drugom pitanju izjasniti kao član Katoličke crkve. Nisu bili upućeni u metodologiju. Sada imamo veliki problem”, rekao je.

“Ti su podaci otišli u sve agencije ostalih država i svi se čude padu broja katolika. Ovo je treći popis koji se provodio u samostalnoj Hrvatskoj. U prijašnjim verzijama imali smo samo pitanje ‘vjera’. Zašto sada odjednom imamo dva pitanja o vjeroispovijesti? Zato što se 2004. godine na sjednici Vlade došlo do sporazuma s vjerskim zajednica i onda se na pritisak manjih vjerskih zajednica ubacilo to pitanje”, rekao je.

Kaže da su popisivači morali, u slučaju da je osoba koja je popunjavala popis ne razumije pitanje, objasniti o čemu se radi. “Popisivači nisu bili dobro obučeni. Oni koji su se samopopisali mogli su u uputama vidjeti o čemu se radi. Sada imamo ogroman porast ostalih kršćana u malim i ruralnim sredinama”, rekao je.

– Jutarnji list: Popis kojem nitko ne vjeruje, 28. 9. 2022.

Imali smo nelogičnosti kod obilježja vjere, što možemo očekivati kada izađu novi podaci o obrazovnoj strukturi, radnoj aktivnosti, zanimanjima…

Demograf dr. Nenad Pokos s Instituta “Ivo Pilar” problem vidi u obučavanju popisivača. Smatra da pet dana online obuke nije bilo dovoljno za posao koji su popisivači trebali obaviti.

– U Zakonu o popisu stanovništva 2001. godine bilo je propisano da u grupi za educiranje popisivača ne smije biti više od 25 osoba – kaže Pokos koji je i sam tada bio popisivač i navodi da je tjedan dana dolazio na predavanja. Sada, smatra, nisu bili dovoljno educirani, a zakazali su i kontrolori koji su morali uočiti nelogičnosti na popisnim listama koje su im dnevno dolazile.

– Evo, primjer općine Civljane, najmanje općine u Hrvatskoj. Tamo su gotovo 100-postotno stanovništvo, prije i poslije Domovinskog rata, Srbi pravoslavne vjere. Sada u općini Civljane imamo 99,7 posto izjašnjenih u kategoriji “ostali kršćani” i jednog stanovnika koji je u kategoriji “nepoznati”. U općini Civljane nemamo niti jednog pravoslavca. Svi znamo da su oni pravoslavci, ali popisivač koji je popisivao cijelu općinu kod svih je naveo da su kršćani, a na iduće pitanje će svi biti iskazani kao pripadnici Srpske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice. Tu je, dakle, trebao reagirati kontrolor ako popisivač nije znao o čemu se radi – kaže Pokos.

Na pitanje koliko će podaci biti korisni, odgovara da će se znanstvenici u njima snaći, ali šira javnost neće.

– Imali smo nelogičnosti kod obilježja vjere, ali što možemo očekivati kada izađu podaci o obrazovnoj strukturi, radnoj aktivnosti, zanimanjima itd. – pita se Pokos.

Dr. sc. Nenad Pokos