Znanstvenici Instituta na 5. hrvatskom iseljeničkom kongresu; Mostar, 30. 6. – 3. 7. 2022.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 30. lipnja do 3. srpnja 2022. godine održan je u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskoga iseljeništva i Sveučilišta u Mostaru 5. hrvatski iseljenički kongres. Među suorganizatorskim institucijama nalazio se i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar a među zapaženim sudionicima Kongresa bili su znanstvenici Instituta: dr. sc. Caroline Hornstein Tomić, dr. sc. Saša Mrduljaš, dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić te pomoćnik ravnatelja dr. sc. Dražen Živić. Iz medija

Znanstvenici Instituta na 5. hrvatskom iseljeničkom kongresu; Mostar, 30. 6. – 3. 7. 2022.Znanstvenici Instituta na 5. hrvatskom iseljeničkom kongresu; Mostar, 30. 6. – 3. 7. 2022.Znanstvenici Instituta na 5. hrvatskom iseljeničkom kongresu; Mostar, 30. 6. – 3. 7. 2022.

O kongresu | Program kongresa

Na skupu je kroz plenarna predavanja, sekcije i panele, prezentirano više od 150 radova, dok je broj samih sudionika bio 170, kako iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tako i iz drugih europskih i prekomorskih zemalja. Među zapaženim sudionicima Kongresa bili su i znanstvenici iz Instituta Pilar: dr. sc. Caroline Hornstein Tomić prezentirala je rad “Kako reemigracija može pridonijeti razvoju domovine: Praksa u javnoj politici”, dr. sc. Saša Mrduljaš je govorio na temu “Ključni cilj: opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini”, dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić je iznijela priopćenje “Demografske značajke Hrvata Bosne i Hercegovine” te je pomoćnik ravnatelja Instituta dr. sc. Dražen Živić prezentirao dva rada – samostalno, “Demografske perspektive revitalizacije stanovništva Republike Hrvatske” – i u suautorstvu s Vinkom Živićem, “Djelovanje bosansko-hercegovačke Udbe: kvantitativna analiza dosjea suradničke mreže”.

Iz medija

– IKA: 5. hrvatski iseljenički kongres o demografskim izazovima, 2. 7. 2022.
– Sveučilište u Mostaru: Peti hrvatski iseljenički kongres na Sveučilištu u Mostaru o identitetu, zajedništvu i povezivanju, 2. 7. 2022.
– Sveučilište u Mostaru: Rezolucija Hrvatskog iseljeničkog kongresa: Osnažiti demokratizaciju, demografski razvoj, zajedništvo, povezivanje, obrazovanje i hrvatski nacionalni identitet, 2. 7. 2022.

5. hrvatski iseljenički kongres