Znanstvenici Instituta na 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta na Sveučilištu u Groningenu, 27.-28. 6. 2022.

Znanstvenici Instituta dr. sc. Toni Babarović i dr. sc. Renata Franc sudjelovali su 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta (COhort cOmmunity Research and Development Infrastructure Network for Access Throughout Europe) održanom 27. i 28. lipnja 2022. na Sveučilištu u Groningenu

Znanstvenici Instituta na 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta na Sveučilištu u Groningenu, 27.-28. 6. 2022.

COORDINATE projekt (https://www.coordinate-network.eu/) usmjeren je na uspostavu nove europske istraživačke infrastrukture i pripreme za buduće veliko europsko kohortno 25 godišnje longitudinalno istraživanje dobrobiti djece i mladih, pod nazivom Growing Up In Digital Europe: EuroCohort – GUIDE (Odrastati u digitalnoj Europi).

Voditelji COORDINATE projekta su prof. dr. Gary Pollock (Sveučilište Manchester Metropolitan, UK) i prof. dr. Jennifer Symonds (University College Dublin), a u projektu sudjeluje 22 partnera iz 14 zemalja. – Animacija o projektu: https://www.youtube.com/watch?v=if0X_HNxlZM&feature=youtu.be

Znanstvenici Instituta na 2. sastanku konzorcija EU Obzor2020 COORDINATE projekta na Sveučilištu u Groningenu, 27.-28. 6. 2022.

Na ovom, drugom, sastanku COORDINATE konzorcija (i ujedno prvom sastanku uživo), voditelji radnih paketa prisutne su suradnike detaljnije upoznali sa ciljevima, obavljenim poslovima i budućim zadatcima na svakom od 12 radnih paketa. Dr. sc. Toni Babarović suvoditelj 7. radnog paketa posvećenog pilot istraživanju prezentirao je obavljene poslove vezane uz pripremu upitnika i provedbu pilota za GUIDE – Odrastati u digitalnoj Europi (Growing up in Digital Europe) istraživanje. Pilot istraživanje provest će se 2023. godine u četiri zemlje: Hrvatskoj, Finskoj, Francuskoj i Irskoj uz sudjelovanje 250 djece osmogodišnjaka, 250 njihovih roditelja i 250 roditelja novorođene djece.

Na sastanku je i posebno istaknuta važnost uključivanja GUIDE istraživanja u nacionalne planove za istraživačke infrastrukture. Naime 2021. godine GUIDE je uključen u Roadmap 2021 Europskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI) kojim se utvrđuju prioriteti ulaganja za sljedećih 10-20 godina. Projekti ESFRI-ja su istraživačke infrastrukture u fazi pripreme koji su odabrani zbog svoje izvrsnosti i zrelosti, te se uključivanjem u Roadmap naglašava njihova strateška važnost za Europski istraživački prostor. (Više: https://www.obzoreuropa.hr/novosti-pregled/objavljen-je-novi-esfri-roadmap-2021).

Više o značaju i mogućim koristima sudjelovanja Hrvatske u budućem longitudinalnom istraživanju GUIDE – Odrastati u digitalnoj Europi (Growing up in Digital Europe) može se vidjeti na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=PmTOcIk4THo

Projekt COORDINATE može se pratiti i preko Twittera @coordinate_eu

Projekt COORDINATE