Predstavljanje monografije dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda”; Rijeka, 14. 6. 2022.

Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Zajednica bokeljskih Hrvata organizirali su predstavljanje monografije dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda” koje se održalo 14. lipnja 2022. u Vijećnici grada Rijeke.Pozivnica | Iz medija

Iz medija

– Novi list: Predstavljena fotomonografija o Ivanu Ferdinandovu Lupisu, izumitelju torpeda, 14. 6. 2022.

Predstavljena fotomonografija o Ivanu Ferdinandovu Lupisu, izumitelju torpeda

Vinicije B. Lupis dao je odgovor na neutemeljena pitanja o porijeklu obitelji, nastalo uslijed neujednačenog pisanja prezimena.

U Vijećnici grada Rijeke predstavljena je fotomonografija “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda” koja predstavlja izvorni znanstveni doprinos Vinicija B. Lupisa.

Knjiga je tiskana u nakladi Ogranka Matice Hrvatske u Rijeci i zapravo je odgovor na neutemeljena pisanja o porijeklu obitelji, koje je nastalo uslijed neujednačenog pisanja prezimena, a uz autora ju je predstavio i predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Rijeci Goran Crnković.

– Prije svega zahvalio bih Hrvatskoj Matici Rijeka na dugogodišnjoj suradnji i svima hvala od srca, jer teško je kad pođete ovo raditi uz sve druge obaveze, a ja nikada nisam mislio da ću se s ovim baviti – kazao je Vinicije, dodavši kako je mislio da će knjiga već biti napisana od strane nekog pomorskog ili ratnog muzeja, no kada je shvatio da nije, on ju je napisao.

Razvoj pomorske vojne industrije u gradu Rijeci bez sumnje duguje mnogo Lupisovu izumu, ali on nije bio usamljeni član riječkog ogranka ove pelješke obitelji koji su pridonijeli razvoju ove najvažnije hrvatske luke tijekom više od jednog stoljeća, da istaknemo samo njegovog prvog rođaka Antuna Lupisa.

Arhivski dokumenti iz obitelji Lupis iz 17. i 18. stoljeća, kao i niza arhiva: Državnog arhiva u Dubrovniku, Biskupskog arhiva u Dubrovniku, Župnog arhiva u Vignju, Arhivskog spremišta u Korčuli, Državnog arhiva u Rijeci, kao i Državnog arhiva u Beču potvrdili su jasnu genealogiju riječkog ogranka roda Lupis.

Ova svojevrsna monografija o obitelji Lupis iz Donje Nakovane na Pelješcu, koja prezentira više istaknutih članova obitelji, govori o povezanosti Hrvatske sa Sredozemljem, žilom kucavicom Europe, odnosno onog najboljeg što je iznjedrio hrvatski narod, a to je velika pomorska baština, koja je svoj apogej doživjela u dionici pomorstva Dubrovačke Republike i Boke kotorske.

Upravo jedan od zadanih ciljeva ove knjige bilo je detaljno citiranje svih inačica grafije imena i prezimena njegovih daljnjih i bližih rođaka, kako bi se uvidio stvarni oblik i nacionalni osjećaj Ivana Lupisa.

Kako je u recenziji knjige naveo dr. Zvonimir Freivogel, ova monografija predstavlja izvorni znanstveni doprinos proučavanju povijesti hrvatskih obitelji na Jadranu, ali i pojedinih članova obitelji Lupis koji su se istaknuli na znanstvenom, kulturnom, političkom i tehničkom polju.

U tom smislu je znanstveni doprinos neosporan i predstavlja dragocjeno polazište za daljnja istraživanja.

Predstavljanje monografije dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda”; Rijeka, 14. 6. 2022.

Vinicije B. Lupis objavio je gotovo tri stotine znanstvenih radova i dvadesetak knjiga. Kao međunarodno priznati znanstvenik objavljivao je svoje radove u desetak europskih zemalja.

Bio je urednikom više časopisa i zbornika, te je dobitnik brojnih priznanja među kojima treba istaknuti odličje Danice hrvatske s likom Marka Marulića 2016. godine, uz niz županijskih.

Član je više nacionalnih strukovnih udruga, te je počasni član Armenske krovne svjetske udruge AGBU.

Pozivnica za predstavljanje monografije dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda”; Rijeka, 14. 6. 2022.

Predstavljanje monografije dr. sc. Vinicija B. Lupisa “Ivan Ferdinandov Lupis – izumitelj torpeda”; Rijeka, 14. 6. 2022.

O monografiji

Područni centar Dubrovnik