Dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan predstavila rezultate projekta i publikaciju “Kvaliteta života umirovljenika…”, 9. 6. 2022.

U sklopu konferencije o provedbi EU projekta za zapošljavanje umirovljenika “Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS” dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan predstavila je 9. lipnja 2022. rezultate istraživanja i publikaciju pod naslovom “Kvaliteta života umirovljenika i zadovoljstvo programima korisnika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb”

Dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan predstavila rezultate projekta i publikaciju “Kvaliteta života umirovljenika…”, 9. 6. 2022.

– Publikacija: Kvaliteta života umirovljenika i zadovoljstvo programima korisnika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Anketno istraživanje

Održana konferencija o zapošljavanju umirovljenika, 9. 6. 2022.

Konferencija na temu „Zapošljavanje umirovljenika“ u sklopu EU projekta „Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS“ održana je u četvrtak, 9. lipnja 2022. godine, u Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb

„Umirovljenici imaju određene prednosti – to su osobe koje su stručne, imaju životno i radno iskustvo, mudrost, raspoložive su za posao i nemaju dodatnih obiteljskih angažmana, već su fokusirani na posao. Iskustvo nam pokazuje i da pridonose razvoju pozitivnog okruženja i pozitivne radne klime. S druge strane uključivanjem na tržište rada umirovljenici povećavaju svoj financijski budžet, osjećaju se korisnima, izuzetno su spremni stjecati nova znanja i vještine, imaju iskustvo i razvijenu vještinu prenošenje znanja postojećim zaposlenicima. Sve zajedno doprinosi jednoj pozitivnoj klimi, njihovom zdravlju i pozitivnom ozračju u cijeloj zajednici“, istaknula je predstojnica Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Halić u svom predavanju i pozvala sve umirovljenike koji se osjećaju zdravi i motivirani u svijet rada, poručivši im kako se mogu prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje koji će s njima vrlo rado surađivati i uključiti ih u svijet rada. Potreba na tržištu rada postoji i svi umirovljenici koji su zainteresirani vrlo brzo će naći posao“, poručila je.

„Zahvaljujem svim predavačima i suradnicima koji su pomogli da ovaj Projekt bude na visokom nivou i da ispuni sve ono što u svom nazivu i nosi, a to je da naši stariji građani budu aktivni, kreativni, uključeni i sretni, što nam je iznimno važno kako bi svi zajedno mogli nastaviti ovaj hvalevrijedan Projekt“, istaknuo je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava.

Rezultati istraživanja pod nazivom Kvaliteta života umirovljenika i zadovoljstvo programima korisnika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb provedenog u sklopu Projekta vrlo su zadovoljavajući. Istraživanje su proveli istraživači s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. sc. Toni Babarović, dr. sc. Andreja Brajša-Žganec, dr. sc. Iva Šverko te dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan koja je na današnjoj konferenciji predstavila rezultate i publikaciju.

Anketno istraživanje na uzorku od 502 umirovljenika Grada Zagreba, od kojih je oko polovica, njih 243, pohađalo tečajeve u organizaciji GDCK Zagreb, pokazalo je da je opća kvaliteta života te osjećaji sreće i životnog zadovoljstva, kao i zadovoljstva pojedinim važnim životnim područjima očekivano za životnu dob sudionika i u skladu s ranijim istraživanjima kvalitete života hrvatskih građana. Od važnih područja života sudionici su bili najzadovoljniji svojim odnosima s bližnjima, a najmanje zadovoljni svojim životnim standardom i zdravljem, što je u skladu s njihovom dobi. Razlike između polaznika i nepolaznika programa Gradskog društva Crvenog križa Zagreb utvrđene su jedino u zadovoljstvu vlastitim zdravljem, gdje su polaznici programa iskazali nešto više procjene zadovoljstva. Polaznici programa Gradskog društva Crvenog križa Zagreb izuzetno su zadovoljni ponuđenim programima, posebno zdravstvenim savjetovanjem i programom sporta i rekreacije. Programi su u velikoj mjeri ispunili njihova očekivanja, kvaliteta im je ocijenjena izvrsnom, a o zadovoljstvu polaznika govori i procjena da će njih 99,6% nastaviti sudjelovati u programima. Polaznici smatraju da su ponuđeni programi u kojima su sudjelovali unaprijedili njihovo osobno zdravlje, povećali uključenost u društvo i zajednicu, omogućili razvoj znanja i vještina te omogućili sudjelovanje u razvoju zajednice. Ovi rezultati svjedoče kako su programi GDCK Zagreb u potpunosti ostvarili svoje zadane ciljeve.

„Pogled na život iz drugog ugla“ bila je tema izlaganja suradnice u provedbi projektnih aktivnosti, 81-godišnje profesorice njemačkog jezika Irme Hoppe koja je prisutnim umirovljenicima poručila da nikad nije kasno. „Svakome tko želi raditi savjetovala bih da to i učini. To je korisno i njemu i drugima, daje mu osjećaj samovrijednosti, doprinosa i uključenosti“, zaključila je.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi projekt pod nazivom „AKUS – Aktivni, kreativni, uključeni, sretni“ u partnerstvu s Domom za starije osobe „Sveta Ana“ u Zagrebu. Projekt je usmjeren razvijanju inovativnih usluga i povećanju kvalitete usluga u zajednici za umirovljenike s područja Grada Zagreba te podizanju svijesti o važnosti aktivnog starenja.

– Publikacija: Kvaliteta života umirovljenika i zadovoljstvo programima korisnika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb

Crveni križ Zagreb