Dr. sc. Željko Holjevac i dr. sc. Damir Agičić: Hrvatski povjesničari protiv ruske agresije na Ukrajinu, 27. 2. 2022.

Portal Historiografija.hr 27. veljače 2022. pod naslovom “Protiv ruske agresije na nezavisnu Ukrajinu” objavljuje izjavu koju su potpisali dr. sc. Željko Holjevac, predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu i dr. sc. Damir Agičić, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti

– Historiografija.hr: Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu: Protiv ruske agresije na nezavisnu Ukrajinu, 27. 2. 2022.

Protiv ruske agresije na nezavisnu Ukrajinu

Već nekoliko dana vodi se okrutan rat i na lažnim povijesnim premisama utemeljena agresija režima Vladimira Putina na neovisnu Ukrajinu. Naciji koja se formirala još u XIX. stoljeću, u doba postanka nacionalnih ideja, osporava se pravo na samobitnost i demokratski izabranu vlast te vlastitu vanjskopolitičku i sigurnosnu orijentaciju. Želi se pokoriti cijeli ukrajinski narod i njegovu državu staviti pod kontrolu Moskve. Tragični događaji koji su tu, nedaleko od nas, uvelike podsjećaju na zbivanja u Hrvatskoj 1991. godine.

Hrvatski povjesničari stoje čvrsto uz temeljna načela demokracije i dosadašnjeg međunarodnog poretka te poštuju pravo svake države na slobodu i neovisan put u osiguranju interesa svojih stanovnika.

Kao što smo prije trideset godina, u slučaju nasilnog pokušaja očuvanja Jugoslavije, tvrdili da se „nikakva državna zajednica ne može nasiljem održati, ako joj se protive njezini narodi, građani, stanovnici“, danas ističemo da se nijedna državna zajednica ne smije nasiljem pokoravati i uništavati, da narod i građani svake zemlje imaju pravo na izbor svoje vlasti po demokratskoj proceduri i na slobodnim izborima te da je nedopustivo izvana grubom silom rušiti postojeći demokratski poredak i instalirati poslušnike na vlasti.

Ukrajina ima svoju povijest, Ukrajinci su davno počeli formirati svoj nacionalni osjećaj, ostvarili su državnu nezavisnost prije tri desetljeća, a na demokratskim su izborima izabrali zastupnike u parlamentu i predsjednika republike. Imaju pravo na izbor vlastita puta i nikakva ih sila u tom ne smije sprečavati.

Solidarni s Ukrajincima i Ukrajinom!

Zagreb, 27. veljače 2022.

prof. dr. sc. Damir Agičić, predsjednik

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti

prof. dr. sc. Željko Holjevac, predsjednik

Društvo za hrvatsku povjesnicu

Odjeci

Historiografija.ba: Agresija režima Vladimira Putina na neovisnu Ukrajinu utemeljena je na lažnim povijesnim premisama

https://historiografija.ba/article.php?id=1057

Povjesničari: Ruska agresija počiva na lažnim povijesnim premisama i revizionizmu

https://www.hina.hr/vijest/10921413

https://www.glasistre.hr/znanost/povjesnicari-ruska-agresija-pociva-na-laznim-povijesnim-premisama-i-revizionizmu-780296

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/povjesnicari-iz-regije-o-invaziji-ruska-agresija-pociva-na-iskrivljenoj-slici-povijesti-15164314