Dr. sc. Vinicije B. Lupis u dokumentarnom filmu “Od Dubrovnika do Goe. Sveti Vlaho i veza Dubrovnika s Indijom”

U dokumentarnom filmu HRT-a “Od Dubrovnika do Goe. Sveti Vlaho i veza Dubrovnika s Indijom”, voditelj Područnog centra Dubrovnik, dr. sc. Vinicije B. Lupis, sudjelovao je u povijesnoj dionici realizacije filma Dragana Nikolića. Pretpremijera filma održana je 1. veljače 2022. u Dubrovniku u kinu Visia, a premijerno je prikazan na Prvom programu HTV-a 2. veljače 2022. s početkom u 21:05 sati

Dr. sc. Vinicije B. Lupis u dokumentarnom filmu “Od Dubrovnika do Goe. Sveti Vlaho i veza Dubrovnika s Indijom”Dr. sc. Vinicije B. Lupis u dokumentarnom filmu “Od Dubrovnika do Goe. Sveti Vlaho i veza Dubrovnika s Indijom”

– Najava filma: “Od Dubrovnika do Goe”, 2. veljače 2022., Prvi program HTV-a, 21:05

Kako je otkrivena crkva svetoga Vlaha u indijskoj Goi, kako je u Dubrovniku pokrenuta akcija za pomoć u njezinoj obnovi?

Kako su stari Dubrovčani stigli do Indije i jesu li bili ondje i prije kolonizatora Portugalaca? Koliko je pisanih tragova o intenzivnim vezama dubrovačkih trgovaca i pomoraca s Indijom i što o tome zna hrvatska znanost?

Katolici u Gandaulimu slave svoga sveca isti dan kad i Dubrovčani, ima li razlike između dubrovačkog i goanskog svetoga Vlaha i same procesije? Je li zvono crkve u selu Gandaulimu napravljeno u Dubrovniku?

Kada su Goanci saznali za svoju dubrovačku prošlost i za Hrvatsku? Mogu li li Stara Goa i Dubrovnik, dvije prestižne UNESCO-ove adrese, postati najviše kulturnog povezivanja i Hrvatske? Zašto su Staru Gou nekad zvali Rimom istoka ? Kako danas žive katolici u Goi?

Što Dubrovčanima znači sveti Vlaho?

Autor: Dragan Nikolić
Snimatelj: Maroje Žanetić
Tonski snimatelj: Stjepan Beti
Montažer: Dubravko Prugovečki

Područni centar Dubrovnik

Dr. sc. Vinicije B. Lupis