Dr. sc. Ivan Hrstić o ulozi hrvatskog iseljeništva u međunarodnom priznanju RH, 15. 1. 2022.

U povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja, dr. sc. Ivan Hrstić gostovao je 15. siječnja 2022. u emisiji Hrvatske televizije 4 Globalna Hrvatska na temu uloge iseljenika u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske

– HTV4: Globalna Hrvatska, 15. siječnja 2022.

Dr. sc. Ivan Hrstić naglasio je kako su iseljeni Hrvati imali značajnu ulogu u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Pri tome je spomenuo snažnu podršku dr. Franji Tuđmanu tijekom druge polovine 1980-ih i početkom 1990-ih, zahvaljujući kojoj se Hrvatska demokratska zajednica isprofilirala kao svojevrsni nacionalni pokret za samostalnost na globalnoj razini.

U objašnjenju važnosti uloge iseljenika istaknuo je kako su oni u velikim useljeničkim zemljama do 1980-ih bili već etablirane etničke zajednice. Poznavali su društveno-političke sustava u kojima su živjeli i to su iskoristili. Posebno je to bilo važno jer predstavnici novoosnovanih hrvatskih institucija nisu još uvijek imali pristup međunarodnim organizacijama i institucijama, za razliku od predstavnika službene Jugoslavije.

U kontekstu očekivanja po pitanju politike prema iseljenicima zaključio je kako očekuje vrlo dinamičan razvoj situacije u predstojećem razdoblju. Smatra kako predstoji redefiniranje iseljeničke politike, ali i useljeničke, s obzirom da Hrvatska postaje sve naglašenije i useljenička zemlja. U tom kontekstu vidi i najavljene poticaje povratnicima, s obzirom na postojanje svijesti o socijalnom kapitalu hrvatskih iseljenika.

Dr. sc. Ivan Hrstić