Projekt CHIEF: “Mladi Hrvati između Europe i cajki”, 6. 11. 2021.

Renata Franc, Benjamin Perasović i Marko Mustapić kažu da se europski identitet shvaća raznoliko, od toga da imamo malo zajedničkoga s Europom do idealizacije

Pod nadnaslovom PRVI OBJAVLJUJEMO ISTRAŽIVANJE Večernji list donosi prilog Dijane Jurasić pod naslovom “Mladi Hrvati između Europe i cajki” o rezultatima projekta CHIEF – Kulturna baština i identiteti europske budućnosti.

– Večernji list (online izdanje): Mladi Hrvati između Europe i cajki: Ne znaju ni tko se borio na kojoj strani u 2. svjetskom ratu, 6. 11. 2021.
– Večernji list (tiskano izdanje): Mladi Hrvati između Europe i cajki: Prvi objavljujemo rezultate velikog istraživanja koje otkriva da naši mladi najviše podržavaju rodnu ravnopravnost nešto manje različitosti i prihvaćanje manjina. Učenici češće igraju digitalne igre, učenice čitaju knjige i idu u kazalište

Projekt CHIEF: “Mladi Hrvati između Europe i cajki”, 6. 11. 2021.

Mladi se više osjećaju privrženima Hrvatskoj, svojoj regiji, gradu ili mjestu nego Europi, EU ili čovječanstvu, u njihovim obiteljima govori se o svim teškim temama, posebice o temeljnim svjetonazorskim pitanjima. Na formiranje čvrstih stavova mladih najviše utječu obitelj i prijatelji, dok je utjecaj škole u odnosu na roditelje, prijatelje i društvene mreže zanemariv. Mlade ne zanimaju rasprave odraslih o dalekoj prošlosti jer mnogi od njih ne znaju ni elementarne činjenice o 2. svjetskom ratu. Često se druže s obitelji i prijateljima i priznaju da tulumi najčešće završe uz cajke. Nisu isključivi, najviše podržavaju rodnu ravnopravnost, dok su prema pravima imigranata u prosjeku neutralni – niti ih podržavaju niti ne podržavaju.

Projekt CHIEF