Znanstvenici Instituta Pilar na 6. hrvatskom socijalnom tjednu HBK-a, 22.-23. 10. 2021.

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije organizirao je 22. i 23. listopada 2021. godine 6. hrvatski socijalni tjedan, koji se održao u prostorijama HBK-a, a koji se mogao pratiti i putem internet platformi. Tema skupa: “Demografija, iseljavanje, migracije”, izuzetno je društveno aktualna i znanstveno relevantna

Znanstvenici Instituta Pilar na 6. hrvatskom socijalnom tjednu HBK-a, 22.-23. 10. 2021.

Znanstvenici Instituta Pilar na 6. hrvatskom socijalnom tjednu HBK-a, 22.-23. 10. 2021.Znanstvenici Instituta Pilar na 6. hrvatskom socijalnom tjednu HBK-a, 22.-23. 10. 2021.

Znanstvenici Instituta Pilar na 6. hrvatskom socijalnom tjednu HBK-a, 22.-23. 10. 2021.

Kroz plenarna predavanja i panele svoja priopćenja je izložilo tridesetak uglednih poznavatelja ove problematike – demografa, sociologa, teologa, psihologa, povjesničara… Svečanom otvaranju skupa nazočili su brojni hrvatski biskupi, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, predstavnici hrvatske izvršne i zakonodavne vlasti, znanstvenih i drugih institucija i ustanova, sindikata, medija…

Na 6. hrvatskom socijalnom tjednu zapaženim su priopćenjima sudjelovali i znanstvenici Instituta Pilar. Prvoga su dana skupa plenarna izlaganja održali pomoćnik ravnatelja Instituta dr. sc. Dražen Živić (“Aktualni demografski trendovi i njihove posljedice na hrvatsko društvo”), dr. sc. Nenad Pokos (“Suvremeno iseljavanje iz Hrvatske”) i dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić (“Useljeništvo i povratništvo: iskustva i izazovi”). Drugoga je dana u panelu Demografija I, priopćenje na temu “Brak i obitelj u Hrvatskoj u demografskom kontekstu” predstavila dr. sc. Andreja Brajša-Žganec.

Nakon završetka skupa javnosti je predstavljena Deklaracija u čijoj su izradi svojim prijedlozima pridonijeli i znanstvenici Instituta koji su sudjelovali na 6. hrvatskom socijalnom tjednu.

Videozapisi 6. hrvatskog socijalnog tjedna