Izaslanstvo Instituta Pilar na posljednjem počivalištu dr. Ive Pilara, 3. 9. 2021.

U povodu 88. obljetnice smrti dr. Ive Pilara, a u sklopu obilježavanja 30. obljetnice postojanja i djelovanja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, izaslanstvo Instituta je 3. rujna 2021. položilo vijenac i zapalilo svijeću na posljednjem počivalištu dr. Ive Pilara i ostalih članova obitelji Pilar i Jančiković na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu

Izaslanstvo Instituta Pilar na posljednjem počivalištu dr. Ive Pilara, 3. 9. 2021.

Izaslanstvo Instituta Pilar na posljednjem počivalištu dr. Ive Pilara; Zagreb – Mirogoj, 3. 9. 2021.

U izaslanstvu su bili ravnatelj Instituta prof. dr. sc. Željko Holjevac, član Upravnoga vijeća Instituta i vrstan poznavatelj Pilarova života i djela dr. sc. Zlatko Matijević, predsjednica Znanstvenoga vijeća Instituta prof. dr. sc. Renata Franc i unuk dr. Ive Pilara ing. Božidar Jančiković, a pridružilo im se i još nekoliko članova obitelji.

Multidisciplinarno ustrojeni Institut Ivo Pilar, danas najveći i središnji javni institut u području društvenih znanosti u Hrvatskoj, nosi Pilarovo ime od 1997. godine.

Dr. Ivo Pilar, hrvatski znanstvenik i publicist širokih interesa, rođen je 19. lipnja 1874. u Zagrebu. Tijekom života afirmirao se kao pravnik u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pisac studije o secesiji (1898.) i jedinstvene knjige o južnoslavenskom pitanju pod naslovom Die südslawische Frage und der Weltkrieg (1918.), pionir povijesne sociologije i političkoga zemljopisa ili geopolitike u Hrvatskoj, teoretičar hrvatske građanske modernizacije i oštroumni analitičar na putanji klatna između znanosti i politike. Nađen je prostrijeljene glave 3. rujna 1933. u svome stanu, a okolnosti smrti ostale su nerazjašnjene. Jedni smatraju da je počinio samoubojstvo, a drugi kako je riječ o dobro prikrivenom ubojstvu. Budući da je Pilar kao zagovornik preustrojstva Austro-Ugarske bio protivnik južnoslavenske države koja je nastala nakon raspada habsburškoga srednjoeuropskoga imperija i da je samo pola godine prije tragične smrti objavio u Berlinu pod navodno otkrivenim pseudonimom svoje posljednje djelo Immer wieder Serbien (Uvijek iznova Srbija), koje je u Kraljevini Jugoslaviji odmah bilo zabranjeno, sumnje u politički motivirano ubojstvo nikada nisu otklonjene.

Životopis dr. Ive Pilara | Bibliografija radova | Literatura o Ivi Pilaru