Dr. sc. Saša Poljanec-Borić na okruglom stolu “Riješimo se šljake” u Dugom Ratu , 9. 9. 2021.

Na poziv načelnika Općine Dugi Rat, g. Tončija Bauka, dr. sc. Saša Poljanec-Borić sudjelovala je na Okruglom stolu koji se 9. rujna 2021. održao u Dugom Ratu pod nazivom “Riješimo se šljake”

– Dalmacija danas: Dugi Rat protiv daljnje prodaje državnog zemljišta investitoru koji ga je zagadio, 10. 9. 2021.
– tportal.hr: Dugoraćani traže sanaciju Tvornice Dalmacija Dugi Rat, 10. 9. 2021.

Okrugli stol bio je posvećen raspravi o zakašnjelom rješavanju problema sanacije otpada i turističkog razvoja područja bivše tvornice Dalmacija – Dugi Rat. Okrugli stol izazvao je velik interes javnosti te upozorio na teškoće u kojima se nalazi Općina Dugi Rat. Sudionici su posebno istaknuli značaj ITU mehanizma koji u novom razdoblju EU financiranja od 2021. d0 2027. uključuje mogućnost prijave projekta sanacije tzv. smeđih površina u Urbanoj aglomeraciji Split kojoj pripada i Dugi Rat.

Dr. sc. Saša Poljanec-Borić na okruglom stolu “Riješimo se šljake” u Dugom Ratu , 9. 9. 2021.

“Takva se investicija ne može planirati samo iz perspektive komunalnog doprinosa. Investicija mora uvažiti aspiracije za kvalitetom života lokalnog stanovništva, što se postiže uvođenjem sadržaja koji nisu turizam, tj. onima koji odgovaraju suvremenoj ekonomiji. Samo megalomanska apartmanizacija neće zaposliti mlade od kojih je jedna trećina na području Dugog Rata visokoobrazovana”, istaknula je stručnjakinja za lokalni ekonomski razvoj i turizam dr. sc. Saša Poljanec Borić.

Dr. sc. Saša Poljanec-Borić