Dr. sc. Danijel Vojak: Romi su uspjeli obraniti i zadržati svoj jezik, običaje i identitet, 4. 9. 2021.

“U drugoj polovici 18. stoljeća su ih pokušali nasilno i represivno asimilirati, no oni su se uspjeli obraniti od toga, zadržati svoj jezik, običaje i identitet”, objašnjava dr. sc. Danijel Vojak, viši znanstveni suradnik Institut Ivo Pilar i za HTV-ovu emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” s Jurom Gašparcom govori o Romima i njihovoj povijesti unutar Hrvatske

Dr. sc. Danijel Vojak: Romi su uspjeli obraniti i zadržati svoj jezik, običaje i identitet, 4. 9. 2021.

– HTV: Vojak: Romi su uspjeli obraniti i zadržati svoj jezik, običaje i identitet, 4. 9. 2021.

U rubrici Priče od davnina Jure Gašparca dr. sc. Danijel Vojak je pojasnio kako su Romi došli u Hrvatsku i kako je izgledao njihov život ovdje.

– Povijest Hrvatske se ne može gledati ako se ne gleda svaki element te izuzetno složene povijesti, jedan od tih elemenata su i Romi. Romi koji su se naselili na područje Hrvatske u drugoj polovici 14. stoljeća u Dubrovniku i Zagrebu gdje su činili srednji sloj građanstva, da bi se potom širili na obalu i onda u druge dijelove zemlje, rekao je dr. sc. Danijel Vojak, viši znanstveni suradnik Institut Ivo Pilar.

Vojak navodi kako je Jeđupka jedno od prvih književnih djela gdje se spominju Romi govori o tom suodnosu između Roma i ne-Roma u Dubrovniku.

– Druga polovica 18. stoljeća je vrlo značajna za Rome, Marija Terezija i Josip II. su ih pokušali nasilno i represivno asimilirati, no oni su se uspjeli obraniti od toga, zadržati svoj jezik, običaje i na neki način zadržati svoj identitet, objašnjava dr. sc. Danijel Vojak.

Dr. sc. Danijel Vojak