Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, 2. 8. 2021.

Na romskom groblju u selu Uštici održana je 2. kolovoza 2021. komemoracija u povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen. Na komemoraciji su kao predstavnici Instituta sudjelovali ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac, koji je tom prigodom položio vijenac, i dr. sc. Danijel Vojak, koji je stručno komentirao prijenos komemoracije na HTV 4.Iz medija

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, 2. 8. 2021.Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, 2. 8. 2021.

Komemoracija se održava u sjećanje na više tisuća ubijenih Roma i Sinta romske žrtve, a koje su bile ubijene 2. kolovoza 1944. u Zigeunerlager („Ciganskom logoru“) u Auschwitzu. Uz dvije glazbene točke i monodramu, pozdravne riječi uputio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a pročitan je i ulomak iz najbolje ocijenjenog eseja s nedavno održane Ljetne škole suočavanja s prošlošću u Romskom memorijalnom centru u Uštici. Poslije islamske, katoličke i pravoslavne vjerske službe i polaganja vijenaca, sudionici komemoracije obišli su spomen obilježje Zid boli u izgradnji.

Dr. sc. Danijel Vojak: Prisutnost teme genocida u javnom prostoru

Drugi kolovoz se obilježava u Hrvatskoj od 2014. godine kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen, a taj je datum prihvatilo i Vijeće Europe, na spomen likvidacije više od 4.300 Roma u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz u noći 2. na 3. kolovoza 1944. godine.

“Tema genocida nad Romima od ustaškog režima prisutna je u hrvatskom javnom prostoru samo prigodno” – kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) najbolji poznavatelj moderne romske povijesti u Hrvatskoj, viši znanstveni suradnik na zagrebačkom Institutu Ivo Pilar Danijel Vojak – “kada se obilježavaju datumi značajni za Rome poput Svjetskog dana Roma 8. travnja ili današnji Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen”.

“Jedino tih dana se u općoj javnosti priča o stradanju Roma, sa naglaskom na ovu komemoraciju koja se unazad nekoliko godina izravno prenosi na Četvrtom programu Hrvatske radio-televizije, da bi nakon toga zanimanje javnosti i medija nekako zamrlo, da bi se nešto malo opet pojavilo oko Dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, kada obilježavamo oslobođenje logora Auschwitz”, kaže Vojak.

Unutar te koncepcije kulture sjećanja unazad nekoliko godina se obilježava i druge, nežidovske žrtve, a među njima i Romi, koji su zajedno sa Židovima bili jedna od najvećih skupina koja je stradala za vrijeme Drugog svjetskog rata, podsjeća Vojak.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, 2. 8. 2021.

Kako promijeniti stanje?

Vojak predlaže da resorna ministarstva snažnije potiču znanstvenike da u većoj mjeri istražuju nedovoljno istraženu temu stradanja Roma, gdje kao pozitivan primjer ističe aktualne napore Ministarstva znanosti i obrazovanja i njihove Uprave za nacionalne manjine.

Osim toga, Vojak sugerira da se Romski memorijalni centar Uštica i Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac dodatno angažiraju na organizaciji znanstvenih skupova i javnih tribina na tu temu i da se radi na organiziranju posjeta škola tim lokacijama, kako bi tema genocida nad Romima u puno većem opsegu ušla u hrvatski obrazovni sustav.

“U svim dijelovima društva aktivno treba podržavati kulturu sjećanja putem komemoracija i posjeta, poticati znanstveno istraživanje te tematike i rezultate tih istraživanja u puno većem opsegu unijeti u obrazovni sustav, kako bi se i nastavnike i učenike kvalitetnije obrazovalo o toj tematici”, zaključuje Danijel Vojak.

Iz medija

– Radio Slobodna Evropa: Sjećanje na Rome pobijene od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, 2. 8. 2021.
– Danas.rs: U Uštici održan skup sećanja na Rome koje je pobio ustaški režim u Drugom svetskom ratu, 2. 8. 2021.
– HRT: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, 2. 8. 2021.

Stradanje Roma na području NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata