Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić u povodu publikacije „Remigration to Post-Socialist Europe”

Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić u povodu publikacije „Remigration to Post-Socialist Europe"

U povodu objavljivanja publikacije u prosincu 2018. „Remigration to Post-Socialist Europe: Hopes and Realities of Return“ (Remigracija u postsocijalističku Europu. Nade i stvarnosti povratka) (ERSTE Foundation Series, Vol. 3, 468 str., ISBN 978-3-643-91025-7), objavljen je intervju s urednicima Caroline Hornstein Tomić, Robertom Pichlerom i Sarah Scholl-Schneider o toj temi na internetskoj stranici ERSTE Stiftunga, koji je podržao međunarodni projekt čiji su rezultati objavljeni u publikaciji.Interview

− Erstestiftung.org: INTERVIEW – Return to Eastern Europe. Caroline Hornstein Tomić, Robert Pichler and Sarah Scholl-Schneider about hopes and realities of migrants returning home, 18. prosinca 2018.

Migranti-povratnici (remigranti) bili su uključeni u procese transformacije nakon pada Željezne zavjese u cijeloj srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Sudjelovanjem u politici, gospodarstvu, znanosti i obrazovanju, umjetnosti i civilnom društvu, remigrante često su imali ključni utjecaj na procese izgradnje države i nacije te na društvene i kulturne transformacije. No, remigracija ne uključuje samo priče o postignućima, već i one o neuspjeloj integraciji, marginalizaciji, nesudjelovanju i izgubljenom potencijalu.

Prilozi u zborniku „Remigracija u postsocijalističku Europu. Nade i stvarnosti povratka“ osvjetljavaju procese povratne migracije u različite europske zemlje koje su prošle postsocijalističku tranziciju. Interdisciplinarne perspektive i etnografsko-antropološke studije slučaja prikazane u knjizi imaju za cilj prenijeti složenost i povijesne i političke zaplete povratne migracije.

Dr. sc. Caroline Hornstein Tomić u povodu publikacije „Remigration to Post-Socialist Europe”

 

 

 

 

 


Remigration to Post-Socialist Europe

Editors: Caroline Hornstein-Tomić, Robert Pichler, Sarah Scholl-Schneider
Publisher: LIT Verlag, Vienna
ERSTE Foundation Series, Vol. 3
Content: 468 pages
ISBN: 978-3-643-91025-7
Year: 2018

 

Publikacija: REMIGRATION TO POST-SOCIALIST EUROPE

Projekt: REMIGRACIJE U POSTSOCIJALISTIČKIM REGIJAMA